Achter de schermen van een start-up: Background Educations

Geplaatst in: Blog | 0

Ik las deze week een openhartige getuigenis op Facebook waarin een zelfstandige met een klein bedrijf betreurde dat het zo moeilijk is om via sociale media niet alleen de successen, maar ook de moeilijke momenten te delen. Wat zullen lezers wel niet denken? Een meer dan herkenbare situatie. Background Educations begon deze maand aan het vierde academiejaar, en ook dat is niet zonder slag of stoot verlopen. Toch geloof ik dat het als cursist net interessant kan zijn om het échte verhaal achter de schermen te kennen. Net zoals ik van andere organisaties waarmee ik verbonden ben, ook wil weten wat er leeft (en dan bedoel ik meer dan een goednieuwsshow).

Background Educations is gestart als een hobby: ik die graag literatuur wilde studeren, proffen die daar les over geven en mijn zoektocht naar lotgenoten die op een haalbare manier academisch onderwijs willen volgen. Daar bleek vraag naar: 70 cursisten schreven zich in voor het eerste jaar literatuur, filosofie of psychologie.

De combinatie voltijds werk, Background Educations en een baby op komst bleek al snel niet langer houdbaar. Na aanmoedigingen van cursisten en een enorme goesting om met Background Educations verder te gaan, besloot ik verlof zonder wedde te nemen. Ik investeerde in het uitbouwen van nieuwe programma’s en twee jaar later vond ik twee geweldige medewerkers die halftijds begonnen te werken aan een betere website en aan nieuwe marketingkanalen. Maar intussen had ik vooral veel geleerd. Dat het niet slim is om tegelijkertijd in veel nieuwe steden programma’s te plannen, want het is net de communicatie die veel tijd vraagt. Dat het niet gemakkelijk is om een prijs te vragen waarmee je uit de kosten komt, zonder mensen uit te sluiten. Dat het niet evident is om voor jezelf te bepalen hoe lang je je eigen loon wil blijven uitstellen om het bedrijf de groeikansen te geven die het nodig heeft. Dat het aannemen van medewerkers niet alleen werk uit handen neemt maar ook nieuwe afspraken en overlegmomenten meebrengt. Dat niet alle bedrijven waar je mee in aanraking komt even ethisch werken als je dat zelf probeert te doen. En dat het soms noodzakelijk is om harde, pijnlijke beslissingen te nemen, in functie van het bedrijf. Zo hebben we zopas de beslissing moeten nemen om Kathy, onze communicatieverantwoordelijke, te laten gaan. Niets dan dankbaarheid voor het afgelopen jaar waarin ze zowel op marketing- als op communicatievlak een ongelofelijk verschil heeft gemaakt, interessante contacten heeft gelegd en op alle mogelijke manieren Background Educations in de aandacht heeft gebracht.

Geen piece of cake dus, maar het blijft geweldig leuk om nieuwe programma’s te maken waarvan je niet kan wachten tot ze zullen starten. Om elke september en februari weer interessante mensen te leren kennen. Om elke avondles uitgedaagd te worden om op nieuwe manieren na te denken. Want één ding staat vast: wij hebben het allerleukste publiek om voor te werken!

Jouw visie of suggesties zijn dan ook heel welkom onderaan. En wil je iets doen om ons te helpen? Onthoud dan dat jouw mond-aan-mond reclame onbetaalbaar is. Vertel over Background Educations aan vrienden, schenk een cadeaubon bij verjaardagen en vermeld ons in een Facebook-post. Wij zorgen er intussen voor dat alles achter de schermen blijft draaien en je zorgeloos kan genieten van inspirerende lesavonden.