Charlie Magazine: “Adieu examens!”

Geplaatst in: Blog, Pers | 0

Charlie Magazine, 12 augustus 2015, LINK

Levenslang leren met Background Educations

Ondanks mijn leergierigheid, vond ik het op mijn achttiende mooi welletjes geweest met al dat schoolbankhangen en examens blokken. Ik wilde iets doen. Studeren kon ik later ook nog. Dus besloot ik een pauze te nemen van het studentenleven (hoe ironisch dat voor velen ook mag klinken) om werk te zoeken. Vandaag zijn we dik zes jaar verder, heb ik mijn eigen weg gevonden op de arbeidsmarkt, en zie ik absoluut niet hoe en wanneer ik ooit nog de tijd zou vinden om een universitaire opleiding te volgen. Vooral niet met de bijhorende examens en verplichte lessen overdag.Wat die universitaire opleiding betreft, ondernam ik twee jaar geleden nog even een poging, maar tijdsgebrek en enkele onvoorziene omstandigheden strooiden al gauw roet in het eten. Nog enkele jaren terug een ondernemersopleiding, maar die was me niet uitdagend genoeg. Creditverwervingen bestonden er niet. Vakken die ik dus reeds gezien had in een voorgaande opleiding, moést ik verplicht nog eens uitzitten. Voor iemand als ik, die snel verveeld is, leidde zoiets voornamelijk tot veel geeuwen en opnieuw minder goesting in studeren.

Eindelijk. Opleidingen waar je niet je hele leven voor hoeft te pauzeren.

De meeste zaken die ik vandaag gebruik in mijn beroep, heb ik autodidactisch aangeleerd. Simpelweg omdat ik nergens een opleiding op maat vond. Niet uitdagend genoeg, niet boeiend genoeg, te veeleisend qua tijdsbesteding, noem maar op. (Je hoort het al: ik ben nogal een moeilijk geval.)
Ik bleek (en blijk) echter niet de enige te zijn die hiermee zat. Caro Lemeire besloot, na een zoveelste onvruchtbare zoektocht naar dé perfecte opleiding, dan maar zelf een opleidingscentrum op te starten.

Background Educations biedt een ruim aanbod van opleidingen zonder examens (hallelujah!), slechts één les om de twee weken (echt!) en elke les een andere docent van een andere universiteit (afwisseling!). Je kan terecht in zowel Antwerpen, Brussel, Gent, en Mechelen om de door jou gekozen opleiding te volgen. Ik start volgende maand alvast met de opleiding literatuurwetenschappen in Brussel, en zal jullie via deze weg op de hoogte houden van mijn ervaringen.

Als je nog wil inschrijven voor het eerstvolgende semester (najaar 2015), kan dat tot op het allerlaatste moment. Wie wil inschrijven voor een opleiding die nog géén tien deelnemers heeft, moet wel snèl zijn: de deadline ligt namelijk op vrijdag 15 augustus. Opleidingen die dan niet hun minimumaantal inschrijvingen hebben bereikt, kunnen pas ten vroegste in het voorjaar van 2016 doorgaan.

Ik heb er alvast goesting in. Wie komt naast me zitten in de klas?