Dat heerlijke september-gevoel: terug naar school…

Dat heerlijke september-gevoel: terug naar school…

’t Was een pracht van een zomer. Terrasjes, cocktails. Speeltuinen. Middeleeuwse ruïnes in Frankrijk en Zweden. Maar toen kwam de Background Educations kick-off eind augustus en kon ik plots niet meer wachten tot het september was.

De eerste lessen brengen altijd dat heerlijke september-gevoel mee. Mijn geest is als een uitgehongerde vis die na veel rondjes in haar bokaal weer voedsel krijgt. Rondom mij zag ik heel wat medecursisten die hetzelfde leken te denken.

Na drie maanden bevallingsverlof leken mijn kindjes plots op een andere wereld te leven en ging het tussen de docent, mijn medecursisten en mij. Wij gingen iets leren, iets wat de rest niet wist.

Wat dat was, blijft tussen ons, zeg ik nu. Maar tegen vrienden, familie en collega’s kan ik mij moeilijk inhouden om na elke les honderduit te vertellen. Ook een manier om het beter in mijn geheugen op te slaan, denk ik.

Na de les van Christophe Courtin (KULeuven) smaakt ‘gewone’ spaghetti mij plots niet meer. Gewoon door te begrijpen hoe vezels werken, lust ik die volkoren spaghetti opeens wel heel graag.

Diezelfde week bracht ik een avond door in het gezelschap van Baudelaire, met dank aan Alexander Roose (UGent) die hem werkelijk tot leven kon brengen. Baudelaire werd door de machthebbers van zijn tijd veroordeeld omdat ze zijn zoektocht naar drank, vrouwen, revolte en de dood liever niet toegankelijk zagen voor een breed publiek. Wat mij doet denken aan Plato, die mij de week nadien een hele avond vergezelde. Pieter d’Hoine (KUL) vertelde ons dat Plato, die op zoek was naar het moreel ‘goede’, de Griekse goden met hun overspel en twisten geen goed voorbeeld vond voor het volk.

Net die onderdompeling maakt elke les uniek. Jezelf verplaatsen in een tijd waarin mensen grootse ideeën of daden al dan niet tot een goed einde brachten. Hoe ze de taal van hun tijd spreken.

Zoals Plato praat over de ‘onsterfelijke, overdraagbare ziel’ heeft Chomsky het in onze tijd over genetica en DNA. Maar bedoelen ze niet hetzelfde?

Zoals we vroeger dachten dat iemand ‘allergisch’ was na buikpijn bij het drinken van melk, kennen we nu het levensgrote verschil tussen allergieën en intoleranties (dank u, Christine Breynaert (UZLeuven)!).

Wat heb jij onthouden na een les? Tegen wie heb je erover verteld? Wat waren de reacties? Vertel het op onze Facebook-pagina.

Volgen Caro:

Laatste berichten van