De knapen van Gerrit Komrij: een nieuwe generatie dichters staat op

Geplaatst in: Blog | 0

Het voorbije decennium heeft al heel wat straffe dichters voortgebracht. Dat wist Gerrit Komrij al toen zijn ‘De 21ste Eeuw In 185 Gedichten’ in 2010 werd gepubliceerd. Maar wat typeert die nieuwe generatie dan? Maarten Inghels, zelf een jong en beloftevol dichter, treedt even uit zijn rol en transformeert zich tot docent-voor-één-avond over de Nederlandstalige poëzie na 2000.

maarten inghels

Beginnen doet hij met Maarten Goethals die net zijn bundel ‘Hees’ uitbracht. Daarna krijgen we urban poetry van Dennis Gaens te horen, zien we hoe Charlotte Van den Broeck personages laat evolueren binnen een gedicht en brengt hij ook zichzelf ten tonele met een gedicht over de rol van de dichter in de 21e eeuw.

Hij lijkt niet genoeg te kunnen benadrukken dat zijn generatie niet zoiets is als de Vijftigers, de Tachtigers of de Pink Poets maar eerder een toevallig samengetroept hoopje schrijvers met de juiste leeftijd. Wel lijkt hij ze allemaal goed te kennen, al kan dat ook met zijn project ‘De Eenzame Uitvaart’ te maken hebben waarbij hij gedichten schrijft of door collega’s laat schrijven voor overledenen die eenzaam worden begraven.

Wat deze generatie wil uitstralen is niet helemaal duidelijk en waarschijnlijk niet uniform. Engagement is er wel (denk aan ‘De Eenzame Uitvaart’) maar dat het maatschappelijk wordt verwacht lijkt alleen maar tot tegenzin te leiden. Een hedendaags dichter voelt zich niet verplicht om op alle wereldgebeurtenissen te reageren met poëzie.

Maar schrijven kunnen ze. We lezen werk van Miguel Declercq, verhalende poëzie van Bernard Wesseling, muzikale bijna-gebeden van Martijn Teerlinck en graphic poems van Lies Van Gasse. De archaïsch klinkende, ceremoniële herhalingen die worden toegeschreven aan inspirator Gerard Reve zijn herkenbaar – al valt de naam Pernat en ook Gerrit Komrij veel vaker dan die van Reve.

Afsluiten doen we met de verstaanbare en heel ontroerende poëzie van Jaap Robben, de woordspelingen van Andy Fierens en de humor bij Delphine Lecompte. Heel wat onbekende namen en bijna evenveel ontdekkingen. Want een dichter in de 21e eeuw weet dat likes op Facebook soms meer betekenen dan verkochte dichtbundels, dat bekendheid afhangt van eigen initiatief. Max Temmerman slaagde er met zijn ‘Do It Yourself’ mentaliteit in om samen met collega’s te publiceren in De Morgen. Hopelijk draagt ook dit blogbericht een zandkorrel toe aan de faam die ze verdienen.

Volgen Caro Lemeire:
Laatste berichten van