De maffia van de literatuur loopt een marathon

Geplaatst in: Blog | 0

De dood van het onderwerp maakt het postmodernisme moeilijk verteerbaar maar in Italië passen ze er al snel een mouw aan. Het “New Italian Realism” wordt geboren als 21e eeuwse literatuurstroming. Drie werken die echt de moeite waard zijn:gomorra

  • Covacich die in de huid van zijn personage kruipt door zijn identiteitscrisis te bezweren met een marathonrun. Niet zomaar een run: hij loopt de marathon uit op een loopband en monitort zijn lichaam tot in detail. Wie is het dan die loopt? Helpt het ons om perfecte kennis van onszelf na te jagen? En lukt het om door pijn lichaam en geest te laten samenvallen?
  • Sorrentino’s film ‘La Grande Belezza’ die het masker van de high society afneemt en hen zelf laat beseffen dat schone schijn in de weg staat van ‘echtheid’. Dat je vrienden de vrienden zijn van je alter ego, van de rol die je speelt. Dat de foto’s die je neemt totaal overbodig zijn voor jezelf maar wel een rol spelen in een sociaal kader: ze laten zien dat je geleefd hebt – maar zorgen ze er niet voor dat je net vergeet te leven?
  • Roberto Saviano, het model van de geëngageerde schrijver, laat in ‘Gomorra’ het ware gezicht van de maffia zien en wordt sindsdien zelf met de dood bedreigd. Zijn internationaal succes is gebaseerd op een vlotte schrijfstijl, shocktherapie en niet in het minst zijn heldenstatus, terwijl die schijnwerpers hem tegelijkertijd net in leven houden. Alleen: shocktherapie valt moeilijk jarenlang vol te houden. De feiten waren alom gekend – en worden zelfs niet verborgen door de maffia – maar het internationale succes brengt hem in een dans op een koord die voortdurend moet worden aan gespannen.

Zelf tips? Laat het ons weten!

Volgen Caro Lemeire:
Laatste berichten van