De relatie van Mark Zuckerberg met Hillary en Trump

De relatie van Mark Zuckerberg met Hillary en Trump

Geplaatst in: Blog | 0

We hebben net de meest mediagenieke verkiezingen van de wereld achter de rug. Die hebben geleid tot een verrassend resultaat. Of is het toch niet zo eigenaardig, als we even kijken naar de kiezers?

Vergeleken met tien jaar geleden zijn kiezers enorm veranderd. Ze zijn immers digitaal geworden.

Die metamorfose betekent dat sociale media een enorme invloed hebben op het beslissingsproces van kiezers. Al lijkt “Mark Zuckerberg himself” dat, na de verkiezingsoverwinning van Trump, angstvallig te ontkennen.

texting-1490691_960_7201
Als we ons louter baseren op feiten, zien we dat het merendeel van de internetgebruikers een facebookaccount heeft.
We weten ook dat Facebook helemaal niet toevallig werkt. Je kliks en “likes” bepalen de Facebook-algoritmes. Die algoritmes zorgen ervoor dat je in een soort “bubble” van nieuws komt waarin je jezelf  kan vinden en je je goed voelt. Ook dat is niet toevallig, want emoties zijn belangrijker dan ooit in de digitale wereld. Goede marketingstrategieën weten daar op in te spelen en dat geldt zeker ook voor verkiezingen.

 

De manier waarop je je verhaal vertelt, is van cruciaal belang.
“It’s not about your product, it’s your story”
De kennis van Hillary Clinton is duidelijk superieur aan die van Trump, maar is ze er in geslaagd een goede emotionele relatie op te bouwen met de kiezers?

Omwille van de digitale evolutie reageren kiezers (en ook klanten) niet alleen veel emotioneler, ze willen ook converseren en actief meewerken. Het is geen eenrichtingsverkeer. Ze geven graag en snel feedback. Er is altijd communicatie met iedereen en overal.
Dat is in tegenstelling met oude communicatiestrategieën waarbij het alleen om hard roepen ging.

Bovendien is er een interessante paradox in de marketing vandaag: mensen zijn bereid zich te engageren voor een merk maar klantentrouw daalt. Dat merk je ook bij kiezers vandaag (en misschien zelfs ook in partnerrelaties?). Mensen zijn minder gebonden door een partij of een merk. De uitdaging bestaat er dus in om mensen zowel te engageren als om hun trouw in stand te houden.

girl-908168_960_7201
De nieuwe generatie heeft geen wereld zonder internet of mobiele apparaten gekend. Ook de traditionele klanten en kiezers van vroeger passen zich snel aan. Daarom werken oude strategieën niet meer.

Het probleem zijn dus niet de kiezers of de democratie, wel de manieren van communiceren die niet meer goed aangepast zijn.

 

 

Succesvolle politici of marketeers van bedrijven zien dit niet als een bedreiging maar als een opportuniteit.

Tijdens onze unieke eenmalige avondopleiding “digitale communicatie” die van start gaat in februari, geven 8 experts inzicht in de laatste trends. Ze lichten toe hoe je deze praktisch kan inzetten met garantie op succes voor je  organisatie of bedrijf. Schrijf je snel in…online natuurlijk!

Kathy Van Crombruggen

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van