Drie tips die lezen (nog) leuker maken!

Geplaatst in: Blog | 0

Tip 1: Laat het festivalbeest in je los

Literatuur kan veel meer zijn dan rustig genieten in je zetel met een boekje. Op een literair festival kun je de stille schrijvers uit je boeken als echte podiumbeesten aan het werk zien. Dat zijn vaak onvergetelijke ervaringen die de boeken op je plank -hun podium in jouw huis- tot leven brengen.
Saint Amour is bijvoorbeeld zo’n jaarlijkse literaire climax, het gevolg van begeesterende begeerte tussen lezers en auteurs. Het Betere Boek in Gent is nog zo’n hoogtepunt. Op 14 oktober zal ik daar als vrijwilliger voor de vzw HoedGekruid een handje meehelpen. Het festival staat dit jaar helemaal in het teken van Rusland mét onze docent Pieter Boulogne én ook auteur Aleksandr Skorobogatov zal er zijn. Die laatste kennen we nog als de sympathieke spreker op onze gezellige kick-off van vorig jaar!

Tip 2: Deel je ervaringen

Met andere lezers praten over het boek dat je leest of net gelezen hebt, geeft nieuwe perspectieven en verdiept je leesplezier. Voor de liefdevolle amateurs onder ons, kan dat bijvoorbeeld online via laagdrempelige facebookgroepen als  “Iedereen Leest –Wat lees jij?”. Wie niet zo houdt van de virtuele wereld, kan zijn/haar leesmaatjes ook vinden in een boekenclub.

Delen krijgt nog een heel andere betekenis met “Lezen for Life”. Dan steun je het goede doel met ieder boek dat je leest. “Lezen for Life” is een initiatief van enthousiaste en warme lezers i.s.m. Confituur Boekhandels en Iedereen Leest vzw.

Tip 3: Volg een tweewekelijkse avondcursus Literatuur

Heb je al eens van Virginia Woolf of van Franz Kafka gehoord maar heb je geen idee waar te beginnen lezen? Of heb je al heel wat gelezen van deze auteurs en wil je je verder verdiepen? Dan is een avondles met een universiteitsprofessor die zijn/haar hele leven gewijd heeft aan onderzoek over een bepaalde auteur, misschien iets voor jou. Klik verder om te ontdekken waarom Yves zich ingeschreven heeft voor een tweewekelijkse avondcursus Literatuur: https://www.youtube.com/watch?v=JD3FND3G8uQ

En ja, na de les volgende week over Dostojevski gaan we nog een pint pakken! Dat is natuurlijk ook leuk!

Kathy Van Crombruggen