Een gesprek in alle vrijheid met Alicja Gescinska

Een gesprek in alle vrijheid met Alicja Gescinska

ddi97890234965881Alicja Gescinska is een bezige bij. Ze is doctor in de Wijsbegeerte, heeft gewerkt in de V.S. voor Princeton University en is verbonden aan het Amherst College. Hier doceert ze over de filosofie van de vrijheid en Europese politiek. Ze heeft verschillende filosofische publicaties op haar naam en in 2016 debuteerde ze ook als auteur van fictie met de roman: “Een soort van liefde“.

In 2016 was ze bovendien te zien op de Vlaamse tv-schermen in het programma “Wanderlust”, waar ze verschillende intrigerende persoonlijkheden interviewde én ze werd moeder van haar derde kind. In maart 2017 mogen we haar verwachten als docente bij Background Educations waar ze het zal hebben over vrijheid bij Martha Nussbaum. Wij stellen haar alvast enkele vragen:

Alicja Gescinska in gesprek met Lieve Joris voor het programma Wanderlust
Alicja Gescinska in gesprek met Lieve Joris voor het programma Wanderlust.


Wat is de belangrijkste les die je voor jezelf gehaald hebt uit het programma “Wanderlust”?

Alicja: “Dat televisie voor mij een medium kan zijn om mij als filosofe uit te drukken. Veel mensen zijn wel verbaasd van de sprongen die mijn carrière maakt. Ze zien de continuïteit niet meteen tussen mijn werk als academicus, mijn publieksfilosofisch werk, mijn roman, en dan nog televisiewerk erbij. Maar voor mij zijn fictie, non-fictie, een essay, een boek, een opiniestuk, en zelfs een televisieprogramma allemaal middelen om de wereld te onderzoeken en uitdrukking te geven aan mijn bevindingen.”

 

 

Wat is voor jou de rol van filosofie en de filosoof in de hedendaagse samenleving?

Alicja: “Filosofie dient niet één doel. Het werk van een logicus, wetenschapsfilosoof of politiek filosoof is erg verschillend, maar het ene hoeft niet minder zinvol te zijn dan het andere.

Zelf zie ik mijn rol als filosoof vooral in het aanbrengen van nuances in onze al te schreeuwerige tijden. Meer begrip van de wereld en voor de wereld krijgen, als een filosoof dat kan bewerkstelligen, zowel voor zichzelf als voor anderen, dan heeft hij goed werk geleverd.”

Je bent recent moeder geworden van een derde kind. Vind je een groot gezin een beperking voor je persoonlijke vrijheid?

Alicja: “We leven in tijden waarin kinderen al te vaak als last en beperking worden gezien. Ik vind dat heel eng. Die overtuiging is vooral een teken dat we gevangenen van onze eigen individualistische vrijheid. En dat soort individualisme is een grotere beperking dan kinderen.”

Alicja GescinskaWat geeft jou een vrij gevoel?

Alicja: “Dat varieert. Ik voel me vaak vrij wanneer ik me geïnspireerd voel om te werken. Als de ideeën bruisen in mijn hoofd, omwille van wat ik gelezen heb of omwille van de gesprekken die ik heb gevoerd. Dan heb ik het verlangen om mijn ideeën uit te schrijven, en het is dat verlangen, misschien nog meer dan het schrijven zelf, dat me een echt vrijheidsgevoel geeft. Maar net zo goed voel ik me vrij wanneer ik met mijn kindjes in een spel kan opgaan.”

 


Waarom vind je dat mensen de filosofe Martha Nussbaum zeker beter moeten leren kennen? Wat maakt haar zo relevant voor deze tijd?

Alicja: “Haar werk is zowel academisch en filosofisch sterk onderbouwd als toegankelijk. Het is zowel theoretisch als praktisch sterk, het blijft niet steken in theoretische reflecties, maar is heel concreet gericht op hoe we de wereld beter kunnen begrijpen en beter kunnen maken.”

Wil je zelf ook in gesprek gaan met Alicja Gescinska? Dat kan! Het laatste halfuur van onze lessen is altijd voorbehouden voor interactie met de docent. Klik hier om in te schrijven.

Kathy Van Crombruggen

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van