Kris Van Steemberge

Een gesprek met Kris Van Steenberge

Geplaatst in: Blog | 0

Kris Van Steenberge is een zeer getalenteerde auteur en wij kennen hem ook als cursist bij Background Educations. Zijn laatste werk “Blindelings” is nog maar net verschenen en er is al een tweede druk. Kathy had een gesprek met de schrijver.


Waarom volgt een gevierd  auteur een opleiding Literatuur bij Background Educations?

“Ik heb de opleiding gevolgd net na het verschijnen van Woesten. Ik ben leraar op een basisschool en heb dus destijds geen universitaire opleiding gevolgd. Ik had graag een academische opleiding literatuurgeschiedenis gedaan, maar de tijd ontbrak. Background Educations kwam daaraan tegemoet. Er waren echt onverwachte invalshoeken en goede sprekers. De interactie met het publiek vond ik erg fijn. Ik ben geen fan van loodzware programma’s maar wel van dit soort inspirerende flexibele opleidingen. Het gaat over kansen creëren en het is de manier waarop ik al veel heb opgepikt in mijn leven.”


Volgend academiejaar start er een nieuw opleidingstraject Literatuur. Is er een kans dat je weer meedoet?

“Ja, ik vind het heel boeiend. Ik heb gelezen dat je nu ook losse lessen kan volgen, dat is echt tof.”

blindelings-cover-vrijdag-203x3001Een hoofdpersonage (Anouk) in Blindelings houdt niet van huidcontact, uit angst dat mensen dan te veel te weten komen, bang dat ze haar gedachten kunnen lezen. Vind je dat je als schrijver een groot deel van je gedachten blootgeeft?

“Het is niet autobiografisch wat ik schrijf, maar je laat toch altijd een stuk van jezelf zien, in een andere dimensie. Een onderlaag, zeg maar. Het feit dat Kris net dit wil vertellen, zegt natuurlijk iets over Kris. Ik heb niet het gevoel dat ik mezelf in m’n hemd zet. Het is meer mijn kind dat ik in zijn blootje leg. Dat kind is iets wat je met hart en ziel gemaakt heb, en precies dat leg je naakt neer voor het grote publiek. Het doet wel pijn als daar aan geraakt wordt. Maar mijn persoonlijkheid staat daarbuiten.


Woesten werd geïnspireerd door je grootvader en in Blindelings staat er een boodschap aan je vader. De mannen in je leven hebben een belangrijke impact?

“Gek dat je dat zo ziet. Ik zie de twee boeken meer als een cyclus waarin de moeder een belangrijke rol speelt. Ik ben meer bezig met de moederrol. De moeders zijn zeer treffende karakters in beide verhalen.”


Wat definieer jij als schoonheid? Schoonheid en verval zijn ook wederkerende thema’s in je romans.

“Oh, daar kunnen we nog een paar uren over doorgaan. Maar in essentie is schoonheid iets wat me blijvend raakt. Wat via de zintuigen bij me binnenkomt en in mijn cellen blijft zitten. Iets wat puur is en blijvend vanbinnen iets met me doet. Een beeld op straat kan me raken, maar ook een handeling. Geuren zijn ook erg belangrijk. Je moet schoonheid natuurlijk wel willen waarnemen. Lelijkheid bestaat uiteraard ook (zonder lelijkheid geen schoonheid) en ook dat kan een diepe indruk nalaten.”


Zijn er literaire werken die niet te wissen sporen hebben achtergelaten bij jou?

“Ja, Herman Hesse heeft me destijds van m’n stoel geblazen!”


Wat motiveert jou om te schrijven?

“Mijn bureau waar ik bezig mag zijn met taal, dat is mijn speeltuin. Ik zie het trouwens als iets heel basaals. Vergelijk het met een stielman die werkt met een grote arbeidsvreugde. Iemand die met veel precisie gaspijpen legt en dat goed wil doen, kent dezelfde arbeidsvreugde. Er is ook wel zo’n periode in je leven, zo half in de veertig, dat je je afvraagt wat je nog zeker wil realiseren.”


Bedankt Kris
!

Wie meer info wil of wil inschrijven voor de avondopleiding Literatuur, kan op deze link klikken:
http://backgroundeducations.eu/literatuur/