Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vanaf september 2017

De vernieuwde opleiding Filosofie bestaat uit drie academiejaren: ‘Stromingen en inzichten’, ‘Levensthema’s’ en ‘Belangrijke denkers’. Elk onderdeel bestaat uit twee semesters. Alle onderdelen, semesters en lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Wie alle onderdelen volgt, heeft na drie jaar een diep inzicht in de hedendaagse filosofische ideeën en hoe deze tot stand zijn gekomen.

 

Stromingen en inzichten

Tijdens het academiejaar 2017-2018 organiseren we het onderdeel ‘Stromingen en inzichten’ in Mechelen. De opleiding biedt een overzicht van de Griekse tot de hedendaagse filosofie waarbij alle grote denkrichtingen zoals het idealisme en de fenomenologie nader worden toegelicht. Topdocenten van de KU Leuven, VUB, UGent, UA en de Radboud U Nijmegen geven les over de stroming waarnaar zij dagdagelijks onderzoek doen. Verwacht je dus aan meer dan een overzicht of een inleiding, maar maak je klaar voor diepe inzichten, onverwachte linken en soms eeuwenoude inspiratie die nog steeds hyperrelevant blijkt.

 

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: september tot december 2017
Semester 2: februari tot juni 2018

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

Levensthema’s

Tijdens het academiejaar 2018-2019 organiseren we het onderdeel ‘Levensthema’s’ in Mechelen. Hier focussen we op grote filosofische onderwerpen zoals rechtvaardigheid, liefde, dood of wijsheid. Opnieuw selecteren we de beste docenten die hun nieuwste inzichten komen toelichten.

 

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: september tot december 2018
Semester 2: februari tot juni 2019

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

Belangrijke denkers

Tijdens het academiejaar 2019-2020 sluiten we de cirkel in Mechelen met het onderdeel ‘Belangrijke denkers’. De nadruk ligt op grote filosofen die hun stempel hebben gedrukt op ons denken vandaag.

 

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: september tot december 2019
Semester 2: februari tot juni 2020

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

In het academiejaar 2020-2012 starten we de cyclus opnieuw met het deel ‘Stromingen en inzichten’. Het is op elk moment mogelijk om in te stappen en drie jaar later de volledige opleiding af te ronden.

 

Afgelopen opleidingen

 

Grote denkers over de wereld vandaag

Foucault, Taylor, Arendt, Deleuze, Nussbaum. Elke naam vertegenwoordigt een schat aan ideeën. In dit programma presenteren 16 filosofiedocenten een verfrissende kijk op hun filosofische inzichten en gaan dieper in op wat deze kunnen betekenen voor de wereld vandaag. Je leert denken vanuit nieuwe denkkaders en koppelt ‘oude’ filosofische inzichten aan inzichten over het leven vandaag.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: september tot december 2016
Semester 2: februari tot mei 2017

Filosofie: grote denkers over de wereld vandaag (sem 1)

Filosofie: grote denkers over de wereld vandaag (sem 2)

Nieuwe stromingen

Filosofie staat niet stil. Hedendaagse filosofen denken na over thema’s als echtheid, vooruitgang, traagheid, voeding, vrije wil en rechtvaardigheid. Ze baseren zich op een ongelofelijk rijke geschiedenis van filosofen van de Oudheid tot op vandaag. Ze bieden een kapstok waaraan je namen, thema’s en ideeën kan ophangen en inspireren je met hun ideeën. Een onmisbaar overzicht voor wie graag nadenkt over het leven en de samenleving.

Woensdagavond in Gent
Taal: Nederlands
September tot december 2016

Filosofie: nieuwe stromingen