Vanaf oktober 2019: Belangrijke hedendaagse denkers

De vernieuwde opleiding Filosofie bestaat uit drie academiejaren: Belangrijke hedendaagse denkers, Stromingen en inzichten en Levensvragen en maatschappelijke thema’s. Elk onderdeel bestaat uit twee semesters. Alle onderdelen, semesters en lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Wie alle onderdelen volgt, heeft na drie jaar een diep inzicht in de hedendaagse filosofische ideeën en hoe deze tot stand zijn gekomen.

Tijdens het academiejaar 2019-2020 organiseren we het onderdeel Belangrijke denkers. De nadruk ligt op grote filosofen die hun stempel hebben gedrukt of nog drukken op ons denken vandaag.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: oktober 2019 tot en met januari 2020
Semester 2: februari tot juni 2020

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

Stromingen en inzichten

Tijdens het academiejaar 2020-2021 sluiten we de cirkel in Mechelen met het onderdeel Stromingen en inzichten. De opleiding biedt een overzicht van de Griekse tot de hedendaagse filosofie waarbij alle grote denkrichtingen zoals het idealisme en de fenomenologie nader worden toegelicht. Topdocenten van de KU Leuven, VUB, UGent, UA en de Radboud U Nijmegen geven les over de stroming waarnaar zij dagdagelijks onderzoek doen. Verwacht je dus aan meer dan een overzicht of een inleiding, maar maak je klaar voor diepe inzichten, onverwachte linken en soms eeuwenoude inspiratie die nog steeds hyperrelevant blijkt.

 

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2020 tot en met januari 2021
Semester 2: februari tot juni 2021

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

 

Levensvragen en maatschappelijke thema’s

Tijdens het academiejaar 2021-2022 organiseren we het onderdeel Levensvragen en maatschappelijke thema’s in Mechelen. Hier focussen we op grote filosofische onderwerpen zoals democratie, liefde, dood of vrije wil. Opnieuw selecteren we de beste docenten die hun nieuwste inzichten komen toelichten.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2021 tot en met januari 2022
Semester 2: februari tot juni 2022

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

In het academiejaar 2022-2023 starten we de cyclus opnieuw met het deel Levensvragen en Maatschappelijke thema’s. Het is op elk moment mogelijk om in te stappen en drie jaar later de volledige opleiding af te ronden.

Afgelopen opleidingen

 

Grote denkers over de wereld vandaag

Foucault, Taylor, Arendt, Deleuze, Nussbaum. Elke naam vertegenwoordigt een schat aan ideeën. In dit programma presenteren 16 filosofiedocenten een verfrissende kijk op hun filosofische inzichten en gaan dieper in op wat deze kunnen betekenen voor de wereld vandaag. Je leert denken vanuit nieuwe denkkaders en koppelt ‘oude’ filosofische inzichten aan inzichten over het leven vandaag.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: september tot december 2016
Semester 2: februari tot mei 2017

Filosofie: grote denkers over de wereld vandaag (sem 1)

Filosofie: grote denkers over de wereld vandaag (sem 2)

Nieuwe stromingen

Filosofie staat niet stil. Hedendaagse filosofen denken na over thema’s als echtheid, vooruitgang, traagheid, voeding, vrije wil en rechtvaardigheid. Ze baseren zich op een ongelofelijk rijke geschiedenis van filosofen van de Oudheid tot op vandaag. Ze bieden een kapstok waaraan je namen, thema’s en ideeën kan ophangen en inspireren je met hun ideeën. Een onmisbaar overzicht voor wie graag nadenkt over het leven en de samenleving.

Woensdagavond in Gent
Taal: Nederlands
September tot december 2016

Filosofie: nieuwe stromingen