Hoe je als lezer gemanipuleerd wordt om racistisch te denken

Geplaatst in: Blog | 1

Edward Saïd geldt als ‘klassieker’ in de postkoloniale literatuur door in zijn “Oriëntalism” (1978) aan te tonen dat het westerse beeld van het oosten als een karikatuur wordt voorgesteld. De westerse beelden en teksten over het oosten zijn veralgemeningen van een gigantische regio (van het Midden-Oosten over India en China) , waar consistentie in realiteit onmogelijk is. Met behulp van Foucault toont hij aan dat literatuur een werkelijkheid kan creëren: de link met kolonialisme en machtsverhoudingen is niet ver te zoeken.

said

Als we dat toepassen op “In a Free State” van V.S. Naipaul (1971) zien we inderdaad een combinatie van stereotypen verschijnen, dit keer over Afrika. In welk land het boek zich precies afspeelt, wordt niet meegedeeld maar het perspectief van de blanke man wordt gretig gebruikt om je als lezer heel wat in de mond te leggen. Net door de lezer weinig te sturen – er is kennisachterstand ten opzichte van de personages, weinig vertelstem, weinig adjectieven – gaat de auteur ervan uit dat de lezer assumpties begint te maken. Er wordt niet letterlijk gezegd wie in fout is, wat de personages denken of hoe ze zich voelen maar met suggestief taalgebruik en een technisch uitgedokterde tekst speelt de auteur in op de vooroordelen van de lezers om zo toch een sterk gekleurd effect te bekomen. Of je meegaat in het verhaal dan wel de mythe doorprikt, hangt af van hoe kritisch je leest.

Ken je nog andere voorbeelden van goede postkoloniale romans? Oeroeg van Hella Haasse! The Lowland van Jhumpa Lahiri! Nog?

Volgen Caro Lemeire:
Laatste berichten van

  1. […] gevolgd door het magisch realisme van Salman Rushdie. Met om af te sluiten een oude bekende (lees dit blogbericht): V.S.Naipaul. Wat een […]