Een lekkere lunch gepeperd met idealisme

Een lekkere lunch gepeperd met idealisme

Geplaatst in: Blog | 0
Background Educations was uitgenodigd op de lunch bij FoodWin. Lees verder om te ontdekken hoe je geld kunt besparen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch kunt helpen te beperken!

Ik ontmoet de 27-jarige handelsingenieur Joris Depouillon en zijn collega Jasmien Wildemeersch. Joris vertelt me bij een smakelijk soepje van surplusgroenten hoe hij het “Food Waste Innovation Network” heeft opgestart en wat ze samen willen bereiken met deze organisatie.

Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om FoodWin op te starten Joris?

“Het is allemaal begonnen toen ik de vuilnisbakken vol verse produkten van de lokale supermarkt in het kleine dorpje waar mijn ouders wonen, zag staan. Ik begon na te denken over wat er allemaal met dat surplus gedaan kon worden. Van zodra ik als handelsingenieur afgestudeerd was, ben ik de wereld gaan ontdekken.

“Tijdens die wereldreis bleef het vraagstuk van de wereldwijde voedselverspilling me sterk bezighouden.”


Ik heb dan beslist om als vrijwilliger te werken voor “Confitures Rebelles”, een organisatie die jam maakt van surplusfruit van supermarkten. Via deze organisatie kwam ik in contact met Zero Waste Jam en leerde ik heel wat “know-how” over marketing, innovatieve apps en logistiek in deze alternatieve sector. Ik ben ook bedrijven gaan bezoeken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Tijdens deze reis begon mijn plan om een internationaal netwerk op te zetten concreet vorm te krijgen. Ik ontmoette Alice en we zijn er samen aan begonnen!”

 

Er is nog een bijzonder interessante tafelgenoot aanwezig: Jasmien heeft een doctoraat bodemwetenschappen en werkt als project- en onderzoeksmanager voor FoodWin. Zij illustreert wat Foodwin concreet doet:

“Binnen het netwerk ondersteunen we innovatieve projecten die voedselverspilling voorkomen. Daarnaast helpen we steden en gemeenten om voedselverlies te reduceren. We hebben praktische tools ontwikkeld en geïmplementeerd zoals de “Restopack” in Brussel. We organiseren bewustzijnscampagnes zoals de “disco-soup” en “Feeding The 5000” in Brugge. In Amsterdam en Leuven hebben we een “Food Waste Challenge” gedaan. In januari zal er opnieuw een oproep zijn voor onze “Food Waste Awards”. Met dat alles proberen we mensen en organisaties op andere ideeën te brengen:

“Voedseloverschotten zijn géén verlies maar wel een uitzonderlijke kans!”

Mensen beseffen ook niet wat de impact is van voedselverspilling op het milieu en de klimaatsverandering.

“Maar liefst 10% van alle Belgische broeikasgassen wordt veroorzaakt door voedselverspilling.”

Het voorkomen van voedselverspilling komt daarmee op de derde plaats te staan om klimaatverandering te bestrijden.

“Ook op je persoonlijke budget is de impact enorm: een derde van het voedselbudget van een gezin, komt in de vuilbak terecht!”

Natuurlijk geldt hetzelfde voor organisaties: uit studies blijkt dat 40% van het voedsel in ziekenhuizen verspild wordt en dat het voorkomen hiervan een besparing kan opleveren van € 50.000 tot € 150.000 per jaar!

Joris leeft vandaag enkel op “vuilbak-eten” van lokale winkels en beweert daarmee gevarieerder dan ooit te eten. Maar zover hoeft de gewone consument zelfs niet te gaan om écht een verschil uit te maken.


FoodWin
organiseert ook leuke “leertrajecten” waarbij participanten leren in de lokale bakkerij wat er normaal verloren gaat en hoe je dit met toffe receptjes kan recupereren.

Na onze lunch ben ik buitengewandeld met praktische tips om het verlies in mijn eigen keuken drastisch te beperken. Er werd ook gediscussieerd over houdbaarheidsdata. Die komen in twee varianten, een verschil dat velen ontgaat, maar dat cruciaal is.

 

Over dat laatste zal Prof. Mieke Uyttendaele meer uitleg geven in haar avondles “Voedselverspilling versus voedselveiligheid” in onze lessenreeks over gezonde en duurzame voeding. Voor meer info of om in te schrijven, klik hier.

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van