Je geestestoestand verbeteren via een app of website?

Je geestestoestand verbeteren via een app of website?

Geplaatst in: Blog, Psychologie | 0

Onze digitale leefwereld breidt steeds verder uit. Allemaal hebben we wel een sportieve kennis die met een “wearable” rond de pols loopt om het hartritme of het aantal voetstappen te meten. Het meten van gezondheidsparameters via de gsm, smartphone of tablet is al vrij ingeburgerd en noemen we “MHealth” of mobiele gezondheid.

Een wereld waarin ook de geestelijke gezondheid gemeten wordt via mobiele applicaties is geen fictie maar al een gangbare praktijk, al staat het nog in de kinderschoenen.

Tijdens een avondles psychologie bij Background Educations lichtte Dr. Tom Van Daele toe hoe websites, apps en virtual reality bijdragen aan de geestelijke gezondheidszorg: “Het lichaam geeft voortdurend signalen over de geestestoestand zoals bijvoorbeeld de variabiliteit van het hartritme, de huidgeleiding en de ademhalingspatronen. Deze data geven objectievere informatie over hoe het met iemand gaat, dan een in te vullen vragenlijst of een gesprek.

Tijdens  een gewone therapiesessie vragen we wat mensen doen en hoe ze zich voelen. Dat kunnen we nu verder aanvullen met wat het lichaam zegt. De technologie laat ons via apps ook toe dit verder op te volgen na het gesprek en zo de tijd tussen twee consultaties beter te benutten.

 

Cognitieve gedragstherapie leent zich ook perfect voor online toepassingen. In Nederland bestaat er een norm dat 10 tot 15% van de hulpverlening online moet gebeuren. Van Daele staat daar kritisch tegenover maar heeft wel oog voor de mogelijkheden.

Cruciaal is dat websites en apps gecontroleerd worden op hun kwaliteit. In Nederland bestaat het label Onlinehulpstempel.

In Vlaanderen is de website geestelijkgezondvlaanderen.be een aanrader. Websites als thinklife.be (zelfmoordpreventie), mijnkwartier.be (bij stress, angst, depressie of burn-out ) of alcoholhulp.be hebben hun nut ook al bewezen als hulpvormen.

Wie meer inzicht wenst in zichzelf en in anderen kan uiteraard ook terecht in onze avondopleiding psychologie, waar we tegemoet komen aan leervragen uit de dagelijkse gezins- en/of werkcontext!

Kathy Van Crombruggen
 

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van