Learn & help refugees #bgeducaid

Geplaatst in: Blog | 1

banner

 

Background Educations organises a program fully taught by refugees who used to teach at a university in their home town. Because we want to learn from them.

The target audience is the same as for our other courses: adults with a busy life but an open mind. We want to keep learning without making choiches related to our job and family life. So we go for one course every two weeks and… no exams! Just learning for the joy of getting new insights from the best professors.

Interested to join our program taught by refugee lecturers? Subscribe for free and meet us @ Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussels on the following Wednesdays: 16/9, 30/9, 14/10, 28/10, 18/11, 25/11, 9/12 and 16/12/2015. All courses take place from 19h00 until 21h30.

Do you have contacts who could help us find refugee university lecturers? Please e-mail carolemeire@thebest.fyi/sites/backgroundeducations/.

  1. […] Onvolmaaktheid en partijdigheid zijn tekortkomingen die zich aandienen bij alle emoties, en waar er geen andere oplossing voor bestaat dan ze proberen te verbeteren. Maar er is nog een tweede probleem dat specifiek is voor empathie. Empathie is een gemakkelijke emotie. Het kost niet zo heel veel moeite om vanop de bank mee te voelen met de mensen die verschijnen in het TV- journaal. Het gaat zelfs helemaal vanzelf. Tegenstanders van empathie vinden het daarom gevaarlijk  om empathie de grondslag van het morele leven te noemen. Empathisch inleven volstaat niet om een morele pluim op de hoed te spelden. Ik kan wel heel oprecht zeggen tegen de vluchteling “I feel your pain”, maar wat als het daarbij blijft? En de kans is groot dat het daarbij blijft, want empathie kost niets, en kan volkomen op zichzelf blijven staan.  Er zit geen interne dynamiek in empathie om de situatie waarin men zich inleeft vervolgens te gaan veranderen. Soms komt die handeling erachter aan, maar soms ook niet. De etymologisch verwante, maar psychologisch verschillende houding van sympathie zit heel anders in elkaar. Wanneer ik sympathie voel voor iemand, dan vind ik die persoon leuk of interessant, en heb ik in die mate ook het beste met hem of haar voor. Sympathie zal er bijgevolg vaker toe aanzetten om te handelen. Daarom hebben vluchtelingen niet onze empathie nodig maar onze sympathie. Dat maakt het veel waarschijnlijker dat we vervolgens ook voor hen willen zorgen en met hen willen samenleven. Nu hebben wij alleen nog een medium nodig dat erbij wil helpen om individuen op de vlucht ook een beetje sympathiek voor te stellen. Sympathie opbrengen kost immers moeite. En daarom vind ik dit alvast een goed initiatief: refugee lectures […]