Literatuur met Lin

Geplaatst in: Blog | 0

Vorige week was het eindelijk zo ver, mijn tweede les bij Background Educations en de eerste zonder Caro. Benieuwd naar wat mij te wachten staat, maar tegelijkertijd ook een heel klein beetje zenuwachtig. Bij mij is dat ‘eerste schooldag gevoel’ er nogal laat op het semester gekomen, wat niet wegneemt dat ik er heel veel zin in heb! Hoe die eerste les van het schooljaar voor mij was, zal ik proberen vatten in een aantal regels die ongetwijfeld niet al het interessants bevatten dat die avond is verteld.

Het ‘kortverhaal’ of het kort verhaal is één van de interessegebieden van Mathijs Duyck. Hij leidde ons vorige week dinsdag dan ook op een intrigerende manier in tot dit genre. De centrale vraag is: wat is het kortverhaal eigenlijk? Is E.A. Poe wel degelijk de ‘father of the short story’? Dit laatste is uiteraard niet helemaal historisch correct, het kortverhaal is al eeuwen oud. Van Le Horla van Maupassant over de Canterbury Tales tot de kortverhalen van Duitse romantiek ,  allen dragen zij bij tot wat dit (ondergewaardeerde?) genre is geworden.

Centraal staat de ‘brevety’, of hetgene wat het lezen teweegbrengt bij de lezer en de schrijver. Het heeft gemeen met de poëzie dat elk woord belangrijk is en een betekenis moet dragen. De auteur laat ook veel ruimte om zelf betekenissen in te vullen. Deze gaten laten de verbeelding van de lezer werken, hetgeen meteen geïllustreerd werd aan de hand van onze interpretatie over een kortverhaal van Claus. Zeer mooi om te zien hoe mensen een inhoud zo verschillend kunnen opvullen…

Wat hebben wij vandaag geleerd? Er is absoluut geen enkele reden om het kortverhaal links te laten liggen en het als een klein broertje van de ‘roman’ te beschouwen! Beiden zijn evenwaardige genres die even veel aandacht verdienen. Wat vindt u het mooiste kortverhaal?

*Lin Ingelaere