Pleidooi voor seks op school

Geplaatst in: Blog, Psychologie | 0

Koen Baeten heeft als klinisch seksuoloog een drukke praktijk en werkt ook als auteur en docent. We penetreren tijdens ons geplande praatje dus vlug tot de hoofdzaak.

Hij benadrukt meteen dat seks de enige essentie van ons menselijke bestaan is.

Warme seks en hete chocolade” is een van de boeken waarvan hij co-auteur is. Ik probeer het beeld van gesmolten chocolade op naakte lichamen te verdringen tijdens het gesprek. Laat het nu net dit soort verdrongen gedachten zijn waar hij zich graag op focust: “In oorsprong zijn we allemaal polymorf pervers!”, zegt hij “Een kind is exhibitionistisch en speelt graag met zijn geslachtsdelen. Pas later leren we normen te integreren en valt onze seksualiteit meestal samen met wat de wettelijke norm is.”

“Seksualiteit draait niet alleen om biologie, het gaat vooral om onze geestesconstructies, om wat we denken. Ons seksueel orgaan bevindt zich in ons hoofd, niet tussen onze benen.”

Ik vraag Koen Baeten of er vandaag nog taboes bestaan?

“Het grootste taboe is praten over seks.”

“Op dat vlak zitten we nog steeds in de jaren ’60. Op school zou seks in alle vakken aanwezig moeten zijn. Wiskunde is ook seks. Maar er wordt niet over gepraat. Kinderen en jongeren krijgen dat nog steeds niet aangeleerd op school als een geïntegreerd onderwerp. Dat is het allergrootste probleem.”

“Vrouwen praten onderling meer over seks en zij zijn zich meer bewust van hun seksuele identiteit.”

“Maar mannen hebben het meestal nog over wie de grootste heeft”, gaat Baeten verder. “Daarom hebben ze vaak het gevoel dat als er iets een keertje niet lukt, dat niet normaal zou zijn.”

Wie meer wil horen van Dr. Koen Baeten en zelf van gedachten wil wisselen met deze docent, kan terecht in de avondles seksuologie, die deel uitmaakt van onze module psychologie. Inschrijven voor deze les afzonderlijk is ook mogelijk.
Kathy Van Crombruggen