Dit jaar kwamen meer dan 750 000 mensen Europa binnen over de zee. Een heel diverse groep mensen die vaak wordt geportreteerd als misbruikers van onze sociale zekerheid of als slachtoffers in een park. De positieve kant wordt vergeten. Intelligente en creatieve mensen zullen de komende paar jaren in ons land doorbrengen, waar ze kunnen zorgen voor interessante uitwisselingen en nieuwe manieren om naar de dingen te kijken.

Om te tonen wie deze mensen zijn hebben een aantal organisaties in Gent de krachten gebundeld om vluchtelingen uit te nodigen voor 2 interessante avonden. De vluchtelingen gaven les aan een universiteit in hun thuisland maar wonen nu in België. Ze delen graag hun kennis en ervaring maar hebben hiervoor ook jouw steun nodig. Door deel te nemen aan deze lezingen toon je je interesse, verbreed je je spectrum en laat je je elke keer verrassen.

 

16 februari

Je kan kiezen tussen deze 2 lezingen:

tarad-jwaid Tarad Jwaid (Syrië) over de verschillende aspecten van de Syrische samenleving

Tarad Jwaid is een Syrische doctor in de wiskunde die in 2007 naar België kwam.  Sindsdien werkt hij aan de Universiteit Gent als onderzoeker aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen.

Hij start zijn lezing met een korte voorstelling van zijn onderzoek en hun toepassingen in het dagelijkse leven. Daarna gaat hij uitgebreid in op verschillende componenten van de Syrische samenleving.  Hoe is het onderwijs georganiseerd? Hoe kijkt men naar wiskunde in Syrië en hoe verschilt dat van de Belgische manier? Wat zijn typische Syrische gewoontes?

kassem Kassem Alsayed Mahmoud (Syrië) over voedingsgewoonten in Syrië en België

Kassem Alsayed Mahmoud is een Syrische doctor in de voedingswetenschappen.  Sinds augustus 2015 verblijft hij in België en werkt hij als onderzoeker aan de Universiteit Gent.

In zijn lezing zal hij focussen op het belang van voedingswetenschappen als één van de belangrijkste domeinen in het menselijk leven. In elk land, in elke cultuur gaat men anders om met voedselbronnen en dagelijkse maaltijden.  Hoe gaat men om met voedsel in Syrië? Welke verschillen zijn er sinds de revolutie?

 

1 maart

Met een welkomstwoordje van Elke Decruynaere, schepen van onderwijs.

Je kan kiezen tussen deze 2 lezingen:

felixFelix Kaputu (Congo) over Afrikaanse rituelen tussen jeugd en volwassenheid

Felix  Kaputu is een Congolese professor vergelijkende literatuurwetenschappen.  Sinds 2013 is hij in België, hij werkt aan de Universiteit Gent en doet onderzoek naar oude religies, sjamanisme, religie en pluralisme, pedagogie en nieuwe technologieën.

In zijn lezing zal hij het hebben over overgangsrituelen van jeugd naar volwassenheid in Zambia. Hij zal onder meer beschrijven welke grandioze impact de globalisering heeft op deze rituelen.  Verschillende dynamieken hebben ervoor gezorgd dat de traditionele praktijken hun plaats vonden in de geglobaliseerde wereld waarbij vrouwen meer en meer zichtbaar worden.

 

De tweede lezing wordt verzorgd door een verrassingsspreker (v) in het Nederlands. Het thema is integratie.

 

Voor wie? Alle volwassenen en studenten die willen leren van vluchtelingen.

Wanneer? Dinsdagavonden 16 februari en 1 maart van 19u tot 21u30.

Waar? Atheneum Wispelberg, Wispelbergstraat 1-2, 9000 Gent.

Taal? De docenten geven les in het Engels.

Inkom? € 5. Kortingstarief € 2 voor studenten. Sociaal tarief mogelijk.

Meer info? Contacteer Ann Boeraeve, wispelberg.gok@stad.gent.

JE KAN JE INSCHRIJVEN DOOR HIER TE KLIKKEN

 

Partnersbge     universiteit gent      agentschap   gentzoveelstad logo-gastvrije-gemeente  HoGent_Logo   in-gent