Dat vluchtelingen interessante kennis met zich meebrengen is algemeen geweten, maar toch krijgen ze amper een platform. Daar wou Background Educations iets aan veranderen door in 2015 de Refugee Lectures op te starten. Een lezingenreeks waarin gevluchte academici hun kennis en verhalen delen met onze cursisten.

 

Na een succesvolle editie in Brussel en een geslaagd vervolg in Gent, zijn we toe aan een derde reeks in Mechelen. Dit keer werken we samen met Vormingplus, Thomas More, ARSENAAL/LAZARUS, Stad Mechelen, Bibliotheek Mechelen en Agentschap Integratie en Inburgering. Inschrijven doe je onderaan de pagina. Haast je, want het aantal plaatsen is beperkt!

 

Bekijk het interview van Kanaal Z met Caro Lemeire over de Refugee Lectures

Meer lezen? Bekijk hier het artikel in Trends.

Wanneer?

Op maandag 24/10, 7/11, 21/11 en 5/12 2016. Telkens van 19.00 tot 21.30 uur.

 

Waar?

’t ARSENAAL in Mechelen. Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen. Opgelet: de ingang is niet langs de Hanswijkstraat maar langs de Dijlepad in de Kruidtuin.

 

Praktisch

Een les kost € 5.

De lessen worden gegeven in het Engels.

 

Programma
maandag 24 oktober 2016 Kassem Alsayed Mahmoud, een gevluchte voedingswetenschapper die sinds september 2015 in België woont, geeft een lezing over zijn werk in Syrië en vergelijkt voedingspatronen in België en Syrië. Hij legt uit hoe anders het is om aan de UGent onderzoek te doen naar chocolade en wat de impact is van zijn nieuwe verblijfplaats.
maandag 7 november 2016 Tarad Jwaid, een wiskundige die vanuit Syrië in België belandde en hier verschillende jaren wetenschappelijk werk deed, toont hoe het Syrische onderwijssysteem hem vormde en hoe de samenleving waarin zijn ouders, familie en vrienden achterbleven verweven is met ons land.
maandag 21 november 2016 Sami Azar, een astrofysicus uit Syrië, woont nu in Mechelen en neemt er meteen een actieve rol op. Hij vond werk aan de VUB en vertelt over hoe zijn onderzoek en zijn leven elkaar beïnvloeden.
maandag 5 december 2016

GEANNULEERD

  Felix Kaputu, een Congolees historicus en literatuurwetenschapper, ontvluchte zijn land om vrij onderzoek te kunnen doen. Hij werkte wereldwijd aan verschillende universiteiten en woont sinds 2013 in België. In zijn lezing heeft hij het over overgangsrituelen van jeugd naar volwassenheid in Zambia en hoe die de cultuur en de rol van mannen en vrouwen bepalen.