Alle censuur voorbij met Aleksandr Skorobogatov

Alle censuur voorbij met Aleksandr Skorobogatov

Geplaatst in: Blog | 0

Sinds enkele dagen is er een nieuwe roman verschenen van Aleksandr Skorobogatov  met “Cocaïne” als titel! Een boek waar de auteur meer dan dertig jaar aan gewerkt heeft, tussen Moskou en Antwerpen. Wij nemen je graag mee in het ongecensureerde verhaal.

 © Jonathan Ramael


De van oorsprong Wit-Russische schrijver getuigde in september tijdens ons “kick-off event” over zijn harde strijd tegen censuur in de Sovjet-Unie met betrekking tot zijn roman Sergeant Bertrand. Sinds 1992 woont hij in Antwerpen-Berchem en werkt hij daar verder aan zijn oeuvre. Maar censuur blijft hem ook in Europa achtervolgen.

Tijdens het eerste  interview over “Cocaïne” met de boekenmeisjes van “This is How We Read” vertrouwt hij toe dat hij zijn veto heeft gesteld tegen mogelijke moralistische aanpassingen van zijn uitgever in Nederland.
Op facebook fulmineert de schrijver bovendien met branie tegen de censuur van het sociale medium. Want zelfs een facebookpagina maken voor het boek met de subversieve titel “Cocaïne“, blijkt geen evidente zaak.

De roman gaat echter niet over drugs, maar is een ode aan de menselijke verbeelding én aan Dostojevski.

Een zeker libertinisme en een absoluut absurdisme kenmerken deze roman. Op een hilarische manier sleurt de auteur de lezer naar alle hoeken van diens geesteskamer. Het boek opent de poort naar een Wonderland waar niet alleen Dostojevski heerst, maar ook de schaduw van Beckett rondwaart.

Het hele menselijke gevoelsspectrum komt in deze gelaagde roman aan bod, met hoop (in de vorm van het mooie meisje Nadezjda -een naam die hoop betekent in het Russisch-) maar ook met eenzaamheid als belangrijkste inspiratiebronnen.

We raden iedereen aan om Cocaïne te lezen, maar waarschuwen wel voor eventuele bijwerkingen! Zorg ook dat je voldoende voedsel binnen handbereik hebt én dat je je in een ruimte bevindt waar je hardop kan lachen.

Kathy Van Crombruggen

Wil je meer leren over grote Russische schrijvers? Dat kan in onze nieuwe opleiding Literatuur die van start gaat in september. Meer info en inschrijven via deze link: http://backgroundeducations.eu/literatuur/  
Op 21 september geeft Prof. Pieter Boulogne inzicht in Dostojevski

 

 

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van