Zomerboeken getipt!

Zomerboeken getipt!

Geplaatst in: Blog | 0

Zin in enkele zomerse boekentips? We hebben er drie op een rijtje gezet…

Ludovic Bekaert baat sinds vele jaren de enige onafhankelijke boekhandel te Brussel, genaamd Passa Porta, uit. Ludovic is een kenner en een fijnproever. Bovendien heeft hij al een cursus filosofie gevolgd bij Background Educations. Zijn boekhandel is intussen uitgegroeid tot een begrip bij literatuurliefhebbers. Wat leest Ludovic zelf op dit moment?

“Ik heb net Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet uitgelezen. Een literaire thriller die ik ten zeerste kan aanraden. De plot zit op een bijzonder originele manier in elkaar. Van in het begin weet je wat de misdaad van het hoofdpersonage is (een drievoudige moord). Maar er wordt een andere spanning opgebouwd die een climax kent naar het einde toe. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw te Schotland en toch is het erg makkelijk om je als lezer te identificeren met de personages. Dit boek werd ook genomineerd voor de The Man Booker Prize en werd VN Thriller van het jaar 2017. Een terechte keuze!”

 

 

Inge is de “business administrator & webmaster” bij Background Educations. Zij heeft Germaanse talen gestudeerd en herleest deze zomer Misdaad en straf van Dostojevski. We vinden dat Inge dit op een verdacht deugnietachtig manier zegt. Wat heeft zij op haar kerfstok?

Dit werk van Dostojevski gaat in essentie over het spanningsveld tussen goed en kwaad. Het verhaal speelt zich af in St-Petersburg. Hoofdpersonage Raskolnikov pleegt er de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis. Hij vermoordt een oude woekeraarster en wordt vervolgens verteerd door schuldgevoelens.

In het zeer recente boek “Cocaïne” van Vlaams-Russisch schrijver Aleksandr Skorobogatov zien we een variant op deze moord en heel wat andere verwijzingen naar deze klassieker.

Wil je meer te weten komen over Dostojevski? Dat kan in onze opleiding Literatuur, waar prof. Pieter Boulogne je gidst in het hoofd en doorheen het werk van Fjodor Dostojevski. Je hoeft het werk van de meester overigens niet op voorhand gelezen te hebben!

 

Ondertussen ben ik zelf natuurlijk ook aan het lezen op mijn vakantieplaatsje. In de magistrale roman Muidhond beschrijft Inge Schilperoord de innerlijke worstelingen van een pedofiel die een beter mens wil worden.

Het bijzondere van deze literaire thriller is dat het hoofdpersonage gebaseerd is op een echte persoon die Schilperoord kent uit haar praktijk.

Inge Schilperoord is immers ook forensisch psycholoog. Op 23 augustus komt de auteur helemaal uit Nederland en mag ik haar interviewen op de feestelijke kick-off avond van ons nieuwe academiejaar!
Ontdek het programma en schrijf je snel in!

Volgen Kathy Van Crombruggen:

Laatste berichten van