Zomerboeken (deel 2)

Geplaatst in: Blog | 0

We kijken weer mee in de boeken van drie lezers. Melissa Giardina werkt in boekhandel Limerick te Gent. We vragen haar als eerste welk boek zij tipt deze zomer?
Melissa: “Erg moeilijk om één zomertip te geven als je zoveel leest als ik, daarom koos ik voor een auteur die volgens mij toch veel meer aandacht verdient.

Met Hoogmoed schonk Richard Hemker ons een debuut van formaat, een filosofisch boek over leven, dood, vriendschap en eenzaamheid, over de constante zoektocht van de mens naar wat vrijheid is.

Hemker schreef zes jaar lang aan dit meesterwerk, en dat vertaalt zich in elke zin. Elk woord is zo weloverwogen en zo gestileerd geplaatst, een literaire parel! Ik was zo omvergeblazen dat ik het meteen twee keer heb gelezen, mijn exemplaar zit dan ook vol post-its en is praktisch hélemaal onderlijnd. Hoogmoed, een instant klassieker die ik graag de Fintro Literatuurprijs had zien winnen. Hemker, een auteur naar mijn hart.”

Grote Franse auteurs


Kathy: “Flaubert portretteert in De leerschool der liefde de generatie van 1830 in Parijs. Oorspronkelijk is protagonist Frédéric een door onvervulbare hartstocht geplaagde romanticus.
De jongeman heeft een diepe liefde opgevat voor de oudere, getrouwde mevr. Arnoux.
Deze periode in het leven van hoofdpersonage Frédéric situeert zich ten tijde van de heerschappij van Louis-Philippe, ook wel de Burgerkoning genoemd. Het is een tijd van decadentie bij de bourgeoisie en van grote armoede bij de arbeiders. Dan breekt de februari-revolutie uit. Flaubert geeft een zeer authentiek en accuraat beeld van de sociopolitieke sfeer.

In het gevoelsleven van Frédéric vindt een gelijkaardige revolutie plaats. Frédéric wordt een manipulatieve schoft, een opportunist in de liefde en in de politiek. Ondertussen vechten zijn vrienden voor hun revolutionaire wereldbeeld, waarin vrijheid en gelijkheid centraal staan. Dit boek kan gelezen worden als een maatschappijkritiek die opvallend universeel is.

In 1857 stond Flaubert terecht met zijn meest bekende roman Madame Bovary wegens beschuldigingen van immoraliteit. Zijn tijdsgenoot Charles Baudelaire moet zes maanden later zijn dichtbundel Les Fleurs du Mal, die volgens de aanklager een toonbeeld van moreel verval is, verdedigen. Prof. Alexander Roose vertelt er alles over in onze avondopleiding Literatuur

Mysterieuze Japanse cultuur

Caro: “Ik ben verzot op de boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami! Bestsellers als Norwegian Wood en Dans, dans, dans heb ik lang geleden al gelezen. Maar de laatste tijd heb ik niet zoveel kunnen lezen. Nu ben ik toch weer begonnen in De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren. Ik moet toegeven dat sommige passages raadselachtig zijn en dat ik uitkijk naar de lessenreeks Literatuur waar deze auteur ook aan bod komt. Dat gaat mijn leeservaring van dit werk maar ook van andere boeken die ik nog niet gelezen heb, zeker verrijken.”

Wil je ook deelnemen aan de avondopleiding Literatuur? Om de twee weken wordt een grote auteur besproken door telkens een andere universiteitsprofessor.

 

Inschrijven voor  een afzonderlijke lesavond of voor een volledige lessenreeks kan eenvoudig via deze link: http://backgroundeducations.eu/literatuur/